Nasza strona wykorzystuje pliki cookies do zapisu ustawień i prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis. Zamknij okno
Zwiększ czytelność

Plomba ul. Gottgera/Gzymsików

Info

ul. Grottgera 3/Gzymsików, Krowodrza

Mieszkalne wielorodzinne

1957 - 1962

Antoni Mazur

budynek prywatny (brak dostępu)

Opis

Plomba przy ul. Grottgera 3 – blok mieszkalny zaprojektowany został przez Antoniego Mazura w latach 1957-58, a realizowany był do 1962 roku. Antoni Mazur był architektem BSiPE „Energoprojekt” oddziału Kraków, gdzie realizował głównie projekty budynków przemysłowych, ale również budynków mieszkalnych. Jest autorem siedziby macierzystego zakładu pracy znajdującego się w sąsiedztwie omawianej realizacji - przy ul. Mazowieckiej.
Działka przy ulicy Grottgera 3 przylega do budynku z okresu międzywojennego przy ulicy Grottgera 1 i do wspomnianej, zabudowanej po wojnie ulicy Gzymsików. Antoni Mazur otrzymał zlecenie na zamknięcie pierzei blokiem mieszkalnym. Postawienie budynku sprawiło, że utworzył się w tym miejscu obszerny, ale niestety nie wykorzystany dziedziniec.
Budynek zorientowany północ- południe, wybudowany na bazie konstrukcji szkieletowej żelbetowej, jest dziewięciokondygnacyjnym blokiem z windami. Ostatnia kondygnacja jest niejako nadbudowana i tworzy rodzaj pawilonu na dachu. Budynek został przekryty dachem skrzydłowym. Blok posiada dwie przewiązki, które łączą go z sąsiednimi budynkami. Przewiązka od Grottgera 1 jest elementem komunikacyjnym między dziedzińcem a frontem, natomiast przy Gzymsików jest dodatkowym skrzydłem „przyklejonym” do sąsiedniego budynku. Dodatkowo budynek od strony wąskiej elewacji zachodniej posiada ciekawe skośnie obramowane okna. Główna elewacja południowa posiada układ loggiowy – głębokie balkony wzbogacone zostały o ażurowe pionowe przesłony, które kryją część kuchenną mieszkania. Elewacja północna również posiada balkony - są one płytsze i wystają z lica elewacji. Część parterowa budynku przeznaczona była – zgodnie z obowiązującymi wówczas normami – na pomieszczenia handlowo-usługowe. Blok wykończony został starannie. Przewidziano w nim kolorowe tynki, które na ścianach loggii pierwotnie były w kolorze ceglastym.

Opracowanie: Magdalena Smaga

Dodaj budynek do własnej trasy Dodaj budynek do własnej trasy

Mapa

>> poprzedni obiekt na trasie << następny obiekt na trasie