Nasza strona wykorzystuje pliki cookies do zapisu ustawień i prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis. Zamknij okno
Zwiększ czytelność

Kombinat Prasowo-Poligraficzny RSW “Prasa”

Info

Aleja Pokoju 1, Grzegórzki

Biurowce

1971 - 1998

Janusz Ingarden

budynek dostępny dla niepełnosprawnych - winda

Opis

Pomysł budowy Kombinatu Prasowo-Poligraficznego Robotniczej Spółdzielni Robotniczej „Prasa” związany był z projektem budowy nowego centrum Krakowa po wschodniej stronie torów kolejowych. W rozpisanym w 1966 roku konkursie założono powstanie dużego centrum administracyjno-biurowego po wschodniej stronie dworca kolejowego. Kontynuację tego założenia miała stanowić zabudowa realizowana wzdłuż ulicy Mogilskiej oraz alei Powstania Warszawskiego. Kluczowymi elementami całości założenia były wdrożone do realizacji w latach 70. dwa punktowce, wznoszony od 1975 roku przy Rondzie Mogilskim biurowiec Naczelnej Organizacji Technicznej oraz realizowany przy Rondzie Grzegórzeckim budynek biurowy i zaplecze produkcyjne Kombinatu Prasowo-Poligraficznego RSW „Prasa”. Projekt całości powstał w 1971 roku. Jego autorem był Janusz Ingarden, z którym współpracował Zbigniew Olszakowski. Rok później rozpoczęto budowę, która ciągnęła się przez prawie całą dekadę i tylko częściowo została ukończona. Program zespołu zakładał wybudowanie w bezpośrednim sąsiedztwie ronda wysokiego na czternaście pięter punktowca, za którym miała powstać część produkcyjna obejmująca drukarnię i centrum dystrybucji. Wieża przy rondzie Grzegórzeckim miała spełniać podobne funkcje jak międzywojenny Pałac Prasy, mieścić redakcje różnych czasopism i wydawnictw, których praca niemalże natychmiast miała iść do druku.

Biurowiec stanowił początkowo prostą bryłę wzniesioną na rzucie kwadratu, z naprzemiennie umieszczonymi jasnymi ścianami międzyokiennymi oraz pokrytymi złotą barwą przeszkleniami. Nad całością umiejscowiono taras, nad którym usytuowano ażurową konstrukcję.  Za biurowcem wzniesiono dwukondygnacyjny podłużny budynek, który miał służyć do dystrybucji publikacji. Wzniesiono go z dwóch ciągów powtarzalnych słupów zwieńczonych żelbetowymi kielichami. Trzy, najbliższe alei Pokoju  północne przęsła otwarto w parterze tworząc tym samym prześwit z podjazdem. To rozwiązanie nadało całości wyraz lekkości i podkreśliło dynamizm kompozycji. Za podłużna przewiązką umiejscowiono jeszcze trzecią osobną bryłę, obszernego przemysłowego budynku drukarni. Dwukondygnacyjny, podłużny budynek o ujednoliconych elewacjach z pasmowymi oknami składał się z dwóch części, północnej posiadającej wewnętrzny dziedziniec oraz południowej, którą zamykały świetliki szedowe. Różnica, która wynikała z cyklu produkcji nie była widoczna od zewnątrz. Wszystkie trzy budynki: biurowiec, podłużna część dystrybucyjna oraz budynek drukarni miała spajać wspólna przewiązka.

Część produkcyjna i dystrybucyjna nie zmieniły swojego pierwotnego charakteru to dzisiaj. To co je wyróżnia oprócz kształtów to niska jakość zastosowanych materiałów wykończeniowych oraz zły stan zachowania drukarni. Budynek biurowy nie został oddany do użytku. Inaczej niż w przypadku biurowca NOT-u otrzymał elewacje kurtynowe, ale jego osatetczne oddanie przeciągało się. Po 1989 roku nastąpiła zmiana własności i przemianowanie obiektu na Cracovia Business Center. W latach 1996-1999 budynek został przebudowany według projektu Krzysztofa Kiendry. Całość nadbudowano skośnym zwieńczeniem obejmującym kilka kondygnacji i podniesiono do wysokości 105 metrów. Zmieniono także elewację na jednolitą szklaną o błękitnym kolorze. Dodatkowo dobudowano trzykondygnacyjną podstawę mieszczącą lobby. Wzniesioną ją na rzucie obszernego półokręgu. Niebieski kolor szklanej elewacji spowodował, że budynek potocznie nazywany jest dzisiaj „Błekitkiem”. Przebudowa zagubiła pierwotny charakter budynku, który dzięki konsekwencji pasów na elewacji oraz złotemu kolorowi szkła wyrastał ponad sztampę tysięcy wznoszonych na świecie wieżowców. Za udaną interwencję można natomiast uznać zmianę kształtu zadaszenia.    

Opracowanie: Michał Wiśniewski

Dodaj budynek do własnej trasy Dodaj budynek do własnej trasy

Mapa

Galeria

>> poprzedni obiekt na trasie << następny obiekt na trasie