Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat
Akceptuj Czytaj więcej

Plomba przy ul. Grottgera

Legenda
Krowodrza
Architekt:

Mazur Antoni

Lata budowy:

1957 - 1962

Dzielnica:

Dzielnica V – Krowodrza

Funkcja:

Mieszkalne wielorodzinne

Adres:

ul. Grottgera 3 / Gzymsików

Tagi:
  • blok
  • powojenne

Informacje o obiekcie

Plomba przy ul. Grottgera 3 – blok mieszkalny zaprojektowany został przez Antoniego Mazura w latach 1957-58, a realizowany był do 1962 roku. Antoni Mazur był architektem BSiPE „Energoprojekt” oddziału Kraków, gdzie realizował głównie projekty budynków przemysłowych, ale również budynków mieszkalnych. Jest autorem siedziby macierzystego zakładu pracy znajdującego się w sąsiedztwie omawianej realizacji – przy ul. Mazowieckiej.
Działka przy ulicy Grottgera 3 przylega do budynku z okresu międzywojennego przy ulicy Grottgera 1 i do wspomnianej, zabudowanej po wojnie ulicy Gzymsików. Antoni Mazur otrzymał zlecenie na zamknięcie pierzei blokiem mieszkalnym. Postawienie budynku sprawiło, że utworzył się w tym miejscu obszerny, ale niestety nie wykorzystany dziedziniec.
Budynek zorientowany północ- południe, wybudowany na bazie konstrukcji szkieletowej żelbetowej, jest dziewięciokondygnacyjnym blokiem z windami. Ostatnia kondygnacja jest niejako nadbudowana i tworzy rodzaj pawilonu na dachu. Budynek został przekryty dachem skrzydłowym. Blok posiada dwie przewiązki, które łączą go z sąsiednimi budynkami. Przewiązka od Grottgera 1 jest elementem komunikacyjnym między dziedzińcem a frontem, natomiast przy Gzymsików jest dodatkowym skrzydłem „przyklejonym” do sąsiedniego budynku. Dodatkowo budynek od strony wąskiej elewacji zachodniej posiada ciekawe skośnie obramowane okna. Główna elewacja południowa posiada układ loggiowy – głębokie balkony wzbogacone zostały o ażurowe pionowe przesłony, które kryją część kuchenną mieszkania. Elewacja północna również posiada balkony – są one płytsze i wystają z lica elewacji. Część parterowa budynku przeznaczona była – zgodnie z obowiązującymi wówczas normami – na pomieszczenia handlowo-usługowe. Blok wykończony został starannie. Przewidziano w nim kolorowe tynki, które na ścianach loggii pierwotnie były w kolorze ceglastym.

Opracowanie:

Magdalena Smaga

Organizator
Inicjatorzy
Wsparcie
Projekt współfinansowany ze środków Miasta Krakowa
Partnerzy